Snídaně – velká neznámá

Stává se vám, že krátce po snídani máte znovu hlad? Pak patrně snídáte špatně. Kolem snídaně panuje řada mýtů, z nichž i ty zcela základní (snídat nebo nesnídat) dosud nejsou uspokojivě rozřešeny. Nicméně existují silné indicie o tom, co je k snídani zdravé, vhodné, a co naopak ne (bohužel se většinou jedná o jídla, která obecně chápeme jako snídaňová!).

K těm, kterým byste se měli vyhnout, patří například slazené snídaňové cereálie (příliš mnoho cukrů), bílé pečivo (mnoho cukru plus mouka), vafle a palačinky (taktéž mouka i cukry), ovocné džusy (velmi vysoké podíly cukrů, které zvedají inzulín), nízkotučné, avšak slazené jogurty…

Než snídat nevhodná jídla, může být lepší nesnídat raději vůbec. Jde to proti známé poučce o „nejdůležitějším jídle dne“, ale poslední výzkumy naznačují, že vynechání snídaně může mít zdravotní pozitiva – od zlepšení inzulínové citlivosti po zlepšení spalování tuků. Jedná se totiž o známou praxi očistných dnů, nebo spíše přerušovaného půstu. Při něm se vytváří různě dlouhá okna bez konzumace jídla, která mají za následek srovnání hladiny různých hormonů a podporu samočistící funkce těla.

Ti, kteří na snídani nedají dopustit, by se měli snažit vyvarovat alespoň následujících klasických chyb:

  1. Málo bílkovin a zdravých tuků. Jak již bylo naznačeno, většina z nás přepaluje své snídaně cukry. Správná snídaně obsahuje složitější sacharidy, ale hlavně bílkoviny, zdravé tuky a vlákninu. Tyhle živiny vám zajistí energii a dobrý pocit po zbytek dne.
  2. Příliš velké variace. Britští výzkumníci zjistili, že lidé, u kterých je v různých dnech velký rozdíl v kalorickém obsahu snídaní mají mnohem výraznější předpoklady k tloustnutí nebo onemocněním srdce.
  3. Jíte ve spěchu. Pokud svou snídani kupujete zabalenou a konzumujete za pochodu, je pravděpodobné, že se budete dříve cítit hladoví. Zaprvé si pořádně neuvědomujete, že jíte, za druhé rychlé žvýkání ústí ve špatné trávení.
  4. Máslo místo burákového másla. Burákové máslo, ač typické pro americkou kuchyni, je ve skutečnosti velmi zdravé a pro velký podíl zdravých tuků a bílkovin i ideální k snídani.
  5. Pijete kávu nalačno. To může být příliš kyselý budíček pro váš žaludek, obecně je lepší nechat první hrnek kávy po snídani. Jinak je ale káva dobrým nápojem na začátek dne (pokud správně dodržujete pitný režim) – nastartuje metabolismus a zlepší náladu.

Zde je seznam jídel, která jsou k snídani ideální a důvody proč tomu tak je:

  1. Vajíčka. Zdravé a chutné, zasytí vás a dodají živiny a antioxidanty. Podle nejnovějších výzkumů se nemusíte bát cholesterolu ve žloutcích, proto se nebojte konzumovat jej i s bílkem, obsahují totiž spoustu prospěšných látek.
  2. Ovesná kaše. Obsahuje příznivý betaglukan, spoustu aminokyselin a antioxidantů. Navíc vás zasytí na dlouhou dobu. Je vhodné k ovesné kaši přidat nějaký zdroj bílkovin.
  3. Chia semínka. Nutričně bohaté, obsahují mnoho vlákniny a antioxidantů. Ideální k namíchání do vloček apod.
  4. Oříšky. Taktéž vhodná přísada. Oříšky mají plno hořčíku a dokážou vás zasytit. Navíc ustálí krevní cukr.
  5. Sýr cottage. Výborný zdroj bílkovin po ránu. Zasytí stejně dobře jako vajíčka a krásně rozchodí metabolismus.
  6. Řecký jogurt. Plná a krémová chuť, která vás zasytí. Obsahuje bílkoviny i zdravé tuky, kterých se nemusíte bát. Ideální je posypat lesními plody, tím snídani dodáte i vitamíny, minerály a vlákninu.
  7. Jako příloha ideální zdroj vitamínů pro zdravý start do nového dne.
  8. Proteinový izolát. Nikoli pouze pro posilující – proteinové přípravky jsou velmi vhodnou a čím dál častěji využívanou metodou, jak zvýšit příjem bílkovin.

 

 


Hanka Hanka
Hanka Hanka

Autor