Večerní svačinky

Kdekdo to zná: Být v noci přitahován k ledničce jako můra k lampě. Obzvláště vy, noční tvorové, kteří do noci pracujete na pc nebo odpočíváte u seriálů. A asi už jste někde slyšeli, že tím úplně neprospíváte své linii. Většina diet vám řekne, že po určité hodině (nejčastěji sedmé večerní) už byste neměli jíst. Takováto umělá magická hranice vás ale má spíše odradit od cpaní brambůrků, zmrzlin a jiných nezdravých svačinek po večeři. Plundrování ledničky v pozdních hodinách zdravé není, nebudeme si nic nalhávat. Otázkou však je, jestli vás k němu vede pouhá žravost, nebo se jedná o nemoc - tzv. syndrom nočního přejídání. V tom případě je vhodná odborná pomoc. Pokud vás ale pouze honí mlsná nebo se musíte dojídat po večeři kvůli jinému pracovnímu režimu, pořád se to dá dělat chytře a zdravě.

Nabírat váhu totiž budete jen tehdy, pokud vaše tělo přijme více kalorií, než vydá. Pokud této rovnici přizpůsobíte svůj denní program a noční svačinku, nemělo by vám přibírání hrozit. Sáhnout po kaloričtější večerní svačince jednou za čas by se na obvodu vašeho břicha nemělo promítnout, ale je lepší přistupovat k této věci velmi ostražitě. Jezení později večer nemusí křehkou kalorickou rovnováhu narušovat, nicméně pokud se z něj stane návyk, může dojít k přibírání: noční čas totiž není čas, kdy by většina lidí sáhla po mrkvičce nebo špenátu. Z 500 kalorií navíc každý večer pak bude pár kilo navíc po několika týdnech. Ládovat se pozdě večer si navíc může pohrát s vašimi biologickými hodinami – v čase spánku má tělo spíše tendenci ukládat tuk, proto snězte večeři v nějaký smysluplný čas a nechte si určitou časovou rezervu i na trávení.

Pokud zkusíte dodržovat tyto rady, měli byste vyváznout hubenější a zdravější i pokud si občas smlsnete ve večerních hodinách. Klíčové totiž je, na čem si budete pochutnávat. Prvním krokem je naplnit ledničku zdravými věcmi, které nevyžadují velké přípravy – tak se vyhnete baleným, procesovaným, extrakalorickým svačinkám. Zde je pár tipů na zdravou noční svačinku kolem 200 kalorií:

  • Nízkotučný řecký jogurt. Ve zhruba 100 kaloriích dostanete do těla kvalitní protein i aminokyselinu tryptofan. Jogurt navíc žaludek zklidní, takže může předcházet i pálení žáhy.
  • Dva plátky krůtího nebo krocaního masa. Opět platí velmi obstojný obsah tryptofanu i bílkovin.
  • Burákové máslo s cottage sýrem. Kombinace skvělých chutí i textur vás zaplní a díky bílkovinovému kaseinu tělo i regeneruje.
  • Mix oříšků a sušeného ovoce. Napěchované vlákninou, bílkovinou i nenasycenými tuky. Je však třeba hlídat, kolik sníte, hlavně s ohledem na typ sušeného ovoce. Některá mohou mít dost cukru.
  • Slunečnicová semínka. Spousta bílkoviny a zdravých tuků. Opět je však třeba dát pozor na porci.
  • Baby karotky. Nutričně bohaté oranžové křupání vás zasytí celkem nadlouho.
  • Mražené borůvky. Plné antioxidantů, ve stejné míře jako čerstvé. Jako bonus navíc borůvky zlepšují funkce mozku a zdraví srdce.
  • Vajíčka natvrdo na knackebrotu. Zasytí a dodají bílkoviny. Pro variaci lze na „křehký chléb“ naložit i sýr typu korbáčik.
  • Nové výzkumy prokazují, že jablka pomáhají stavbě svalů i přeměně bílého tuku na hnědý. Mají také spoustu antioxidantů a vlákniny.
  • Celer a hummus. Jíst celer samotný je jako pít vodu – nemá prakticky žádné kalorie. Můžete jej ale namáčet například do hummusu a pochutnáte si... a navíc se ochráníte proti zánětům.
  • Oříšky jako pistácie nebo mandle. Pistácie mají nejméně kalorií ze všech oříšků, obsahují plno vlákniny a snižují cholesterol.

 

 


Hanka Hanka
Hanka Hanka

Autor